Su Altı Teknolojisi

T. C.

Çukurova Üniversitesi

Yumurtalık Meslek Yüksekokulu

Motorlu Araçlar Ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Su Altı Teknolojisi Programı

 

Giriş Koşulları

Su altı teknolojisi iki yıllık ön lisans programıdır. Programa ÖSYM YKS sınavının TYT puan türünde yeterli puanı alan öğrenciler tercih yapabilirler. Adaylar kontenjan dolmadığı takdirde, programa ÖSYM’nin belirlediği ek kontenjan tarihleri arasında başvurabilirler. Başvurma şartları ÖSYM kitapçığında belirtilmektedir.

Programımız, sanayi dalgıçlığına yönelik eğitim vererek mezunların ilgili sektörlerde istihdam edilmesini amaçlar.  Sadece SCUBA eğitimi veren bir dalış kulübüyle karıştırılmamalıdır. Su altı teknolojisi programına kayıt olacak öğrencilerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliğinin yeterlik eğitim standartları ile sağlık kuralları kısımlarında yer alan yasal koşulları sağlamaları gerekmektedir. Programa kayıt yaptıran öğrenciler kendi kişisel dalış malzemelerini (Maske, palet, şnorkel, denge yeleği, regülatör, patik, ağırlık kemeri) eğitim-öğretimin birinci ayı içerisinde kendileri tamamlamakla yükümlüdürler. 

Tanıtım

Su altı teknolojisi program mezunu olan kişiler deniz inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, sörvey çalışmaları, su altı arama-kurtarma çalışmaları, su altı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi, bakım-onarım işleri, basınç odası operatörlüğü, dalış projeleri geliştirme, dalış organizasyonları kurma ve yönetme yeteneğine sahip teknik elemandır.

Su Altı Teknolojisi Mezunlarının Görevleri

Su altı yapılarının inşası ve onarımları işlemlerinde görev alır, sistemle ilgili malzeme-teçhizatın seçimi ve kurulması işlemini yapar, su altında karşılaşılan malzeme ve donanım arızalarını tespit eder ve sorunlara çözüm getirir, su altına yapılacak dalışların güvenliği ile ilgili tedbirleri alır, sörvey çalışmaları yapar, rapor hazırlar ve önlemlerin alınmasını sağlar, deniz kazalarında, batıkların kurtarılması veya batmamış geminin su üstünde tamirinin gerçekleştirilmesini sağlar, su altında herhangi bir nesnenin arama ve kurtarma görevinde yer alır, su altı boru hattı döşenmesinde ve bakım işlemlerinde görev alır

 

dalış organizasyonlarının sağlık ve emniyeti ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular, basınç odası operatörlüğü görevini yerine getirir, dalış organizasyonlarında gerekli malzemelerin belirlenmesi ve malzemelerin kurulumunda görev alır.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Meslek elemanları; deniz ve su altı ortamında, üst seviyede güvenlik önlemleri altında genellikle açık alanlarda çalışırlar. Ayrıca mezun olduktan sonra çalıştıkları dalış sahalarındaki mühendisler, doktorlar, dalış amirleri, kaptanlar, gemi personeli, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Su altı teknolojisi programını tercih eden adayların; araştırmaya meraklı, sorumluluk sahibi, analitik düşünme becerisine sahip, hayal gücü yüksek, ayrıntılara önem veren, matematik ve fizik alanında başarılı, mekanik yeteneğe sahip, fiziksel kabiliyetleri gelişmiş, iyi derecede yüzme ve suda hareket becerisine sahip, el ve parmak becerisi gelişmiş, yabancı dile ilgi duyan, ekip çalışmasına yatkın olması önemlidir.

Derslerde Kullanılan Alet ve Malzemeler

Maske, şnorkel, palet, dalış elbisesi (ıslak, yarı kuru ve kuru), ağırlık kemeri, dalış başlıkları (Full-face maske, KM 37, KM 28 gibi), BC, dalış tüpü, oksijen tüpü, kompresör, basınç odası, dalış hortumları, karışım gaz sistemleri, dalış teknesi, vinç, kepçe, su altı kaynak malzemeleri, su altı görüntüleme cihazları, su altı iletişim ve ışıklandırma cihazları uygulamalı derslerde kullanılan teçhizatlardır.

Uygulamalı Eğitim Alanlarımız

  • - Dalış Havuzu
  • - Dalış Atölyesi
  • - Teknik Bakım Atölyesi
  • - Basınç Odası
  • - Kesme ve Kaynak Atölyesi
  • Spor Salonu  

Eğitim ve Öğretim Yöntemleri

Programda eğitim ve öğretim; teorik, uygulama, proje çalışmaları şeklinde sürdürülmektedir.

nav Değerlendirme Yöntemleri

Dersin niteliğine göre değişen sınavlar; yazılı, sözlü, ödev, proje çalışması veya uygulama şeklinde yapılmakta ve değerlendirilmektedir.

Mesleki Staj

Her eğitim yılı için 40 günü olmak üzere toplam 80 günü staj yapma zorunluluğu vardır.

Dikey Geçiş

Su altı Teknolojisi program mezunları ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ve Su Ürünleri Fakültesi lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

Eğitim Sonu Alınan Belge-Diploma ve Ünvan

Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir. Ayrıca öğrenim süresince toplam 50 saat dalış yaptıklarını gösteren dalış kayıt defterini ilgili liman başkanlıklarına ibraz etmeleri halinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünce “1.Sınıf Dalgıç” belgesi ve basınç odasında fiilen 25 saat dalış yaptıklarını tasdikli dalış kayıt defteri ile ispatlamaları halinde ise “Basınç Odası Operatörü” belgesi verilir.

Çalışma Alanları ve İş bulma Olanakları

Mezun olan kişiler aldıkları belgeler ile özel sektörde sanayi dalgıcı olarak, hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan merkezlerde basınç odası operatörü olarak ve turizm sektöründe dalgıç olarak çalışabilirler.

Ayrıca mezunlar kamu kurum ve kuruluşlarında ilan edilen kadrolara başvurarak dalgıç veya basınç odası operatörü olarak tekniker ünvanı ile çalışabilmektedir.

Meslekte İlerleme

Mezun olduktan sonra aldıkları 1.sınıf dalgıç belgesi ile en az on yıl dalış tecrübesi olan, bu süre içerisinde beş yüz saat dalış (yüz saat tazyik odası, yüz saat kırk metreden derinde, üç yüz saati ise on-otuz metrede olmak şartıyla) yaptığını tasdikli dalış kayıt defteri ile belgeleyen kişiler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünce verilen “Kırk metreden daha derine yapılan dalışlar için dalış amiri” belgesini almaya hak kazanırlar.  Böylelikle çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim kademelerinde görev alabilirler.

Adres ve İletişim Bilgileri

Adres:    Çukurova Üniversitesi, Yumurtalık Meslek Yüksekokulu 01680 Yumurtalık/ADANA

Telefon: 0 322 671 26 73 Faks: 0 322 671 26 74

Web: https://yumurtalikmyo.cu.edu.tr/

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Mehmet ÇELİK

WEB Adresi: https://avesis.cu.edu.tr/mcelik/

Dahili Telefon

155

Telefon

(322) 671 26 73

Faks

(322) 671 26 74

E-posta

mcelik@cu.edu.tr

Su Altı Teknolojisi Programı Akademik Kadro

Öğr. Gör. Dr. Özgür YILMAZ (Program Koordinatörü), E-Posta: oyilmaz@cu.edu.tr

Öğr. Gör. Dr. Celal ERBAŞ, E-Posta: cerbas@cu.edu.tr

Öğr. Gör. Arben Erol MALJA, E-Posta: aemalja@cu.edu.tr 

 

  

@cusualtiteknolojisi